Fit pizza z patelni

Dzień dobry! Dziś przychodzę do Was z czymś szybkim i przesmacznym. Specjalnie dla miłośników włoskiej kuchni - pizza w wersji fit :)

Mnie osobiście w ogóle nie brakuje fast foodów, odkąd zerwałam z nimi dwa lata temu. Ale niektórzy nie wyobrażają sobie piątkowego wieczoru bez pizzy, chrupiących przekąsek i piwa. Później oczywiście są wyrzuty sumienia... na które, spokojnie Kochani, jest ratunek!
Można w łatwy i przyjemny sposób się ich pozbyć, zastępując niezdrowe jedzenie tym o wiele dla nas lepszym. Zrobienie takiego cudeńka zajmie Wam 20 minut, a dodatkowo oszaleją Wasze kubki smakowe. 

Czego będziesz potrzebować?
(1 pizza = dwie porcje po ok 450kcal)
ciasto:
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
60ml mleka
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz, oregano, rozmaryn, bazylia
dodatki:
450g szpinaku
pół bakłażana
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 plastry sera żółtego

Wykonanie
  • Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski, energicznie wymieszaj.
  • Odparuj szpinak, wciśnij do niego czosnek i dopraw. Pomidora i bakłażana pokrój w plasterki.
  • Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, wylej na nią ciasto. Smaż z jednej strony ok 2 minuty.
  • Po przewróceniu placka, posmaruj go koncentratem, wyłóż pomidory, szpinak, bakłażana, następnie posyp przyprawami.
  • Ser porwij na mniejsze części, ułóż na wierzchu. Przykryj patelnię pokrywką, zaczekaj chwilę, aż zacznie się powoli topić.
Gotowe! Następnym razem, zamiast dorabiać pizzę hut, spróbujcie własnych sił. Uwierzcie mi, że warto ;) Smacznego, powodzenia!

Rosie xx

Komentarze

  1. Kiedyś próbowałem...ale mi nie wyszło :c

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł i to akurat dzis kiedy ja mam szaleńczą ochotę na pizze :) Z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz