Teoretycznie mamy jeszcze wiosnę, ale warunki atmosferyczne sprawiają, że na spokojnie możemy mówić już o lecie. No właśnie... Lato! Wystarczy to jedno słowo, a ja po prostu wpadam w trans. Z samym jego brzmieniem spływa na mnie tyle energii, że ciężko utrzymać mnie w jednym miejscu. Nie wiem i nie zamierzam wnikać, jak można narzekać na temperaturę +28, bezchmurne niebo i przepiękne słońce oblewające żarem Ziemię niemal każdego dnia. A jak dodamy do tego jeszcze te fit deserowe wspaniałości,
na które przepisy dziś dla Was zgromadziłam, to już w ogóle żyć nie umierać!
Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Często gdy coś upichcę, między mną i moją mamą nawiązuje się dialog:
-Jakie dobre! Skąd wzięłaś przepis?
-No wiesz, z głowy.
Wystarczy pobudzić swoje pokłady kreatywności i uczyć się na błędach. Zazwyczaj tak właśnie powstają niesamowite przysmaki, na które później każdy prosi przepis! Także nie bójcie się i próbujcie nowości, przerabiajcie receptury według własnych upodobań, czerpcie z gotowania przyjemność. Nie odpowiada Wam jakiś składnik znaleziony w poniższych propozycjach? No to wyoutujcie go, życie jest za krótkie, żeby jeść to, czego się nie lubi!
-Jakie dobre! Skąd wzięłaś przepis?
-No wiesz, z głowy.
Wystarczy pobudzić swoje pokłady kreatywności i uczyć się na błędach. Zazwyczaj tak właśnie powstają niesamowite przysmaki, na które później każdy prosi przepis! Także nie bójcie się i próbujcie nowości, przerabiajcie receptury według własnych upodobań, czerpcie z gotowania przyjemność. Nie odpowiada Wam jakiś składnik znaleziony w poniższych propozycjach? No to wyoutujcie go, życie jest za krótkie, żeby jeść to, czego się nie lubi!
I. LODY TRUSKAWKOWE
2 porcje
2 porcje
składniki:
500g mrożonych truskawek
100ml mleka kokosowego (wybierzcie z jak największą zawartością kokosa - jest gęstsze)
kilka listków mięty
kilka listków mięty
Ciężko o bardziej letnie owoce niż truskawki i borówki. Nie mogę się zdecydować, które darzę większą miłością. Przyozdobienie takiego truskawkowego dzieła borówkami to naprawdę genialny plan, zaszalejcie!
II. DESER GRUSZKOWO-ORZECHOWY
2 porcje
składniki:
1 duża gruszka
garść orzechów włoskich
jogurt naturalny
łyżka nasion chia
cynamon (i więcej cynamonu)
garść orzechów włoskich
jogurt naturalny
łyżka nasion chia
cynamon (i więcej cynamonu)
Wszystko wrzucacie do miski, łączycie blenderem, rozlewacie do miseczek, wstawiacie na ok. 30 minut do zamrażalnika i gotowe!
Polecam zestaw z mrożoną kawą ;)
Polecam zestaw z mrożoną kawą ;)
III. SOK BANANOWO-SZPINAKOWY
1 szklanka
składniki:
pół banana
2 garście szpinaku
woda
lód
2 garście szpinaku
woda
lód
Znowu blender w ruch i w kilka minut wyczarujecie mrożoną witaminową bombę, która będzie idealnym dodatekiem do drugiego śniadania ;)
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do mrożonych fit wspaniałości wypróbujecie któryś z przepisów w jeden z upalnych dni, których mamy pod dostatkiem. I cieszmy się nimi bez narzekania jak to jest niemiłosiernie gorąco, no kurcze, lato mamy, to i gorąco!
Rosa xx



Komentarze
Prześlij komentarz